Veelgestelde vragen

Heb je vragen over laadpalen?

Diesel- en benzinevoertuigen worden steeds vaker worden vervangen door elektrische en/of hybride voertuigen. Daarmee ontstaat er meer behoefte voor degelijke en toekomstbestendige laadinfrastructuur. Op deze pagina vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen over laadpalen. 

Veelgestelde vragen over laadpalen voor bedrijven

Het aantal laadpalen dat je als bedrijf nodig hebt, hangt onder andere af van de hoeveelheid kWh die gebruikers laden op de zaak en op welke tijdstippen er geladen wordt. Ook is het belangrijk om toekomstige behoeftes in kaart te brengen. Het is verstandig om een mobiliteitsprofiel op te stellen. Het mobiliteitsprofiel geeft inzicht in de oplopende energiebehoefte bij een groter groeiend elektrisch wagenpark. We helpen je er graag mee.

Het plaatsen van meer laadpalen kan een oplossing zijn om de laadinfrastructuur uit te breiden. Houd wel rekening met de beschikbare netcapaciteit en zorg dat je niet boven de contractcapaciteit uitkomt.

Daarnaast is het plaatsen van slimme laadpalen een oplossing. Slimme laadpalen registreren realtime of er voldoende stroom is voor de laadsessies. Wanneer er sprake is van overbelasting, worden er direct maatregelen genomen. Zo wordt bijvoorbeeld het laden van de voertuig(en) tijdelijk vertraagd. Daarnaast kan ook gekozen worden om de opgeslagen (duurzame) energie in te zetten bij de laadsessies. Door gebruik te maken van slimme laadpalen kun je de bestaande laadcapaciteit uitbreiden zonder onnodig hoge kosten te maken voor het verzwaren van de netaansluiting.

Bedrijven zijn verplicht de mogelijkheid te bieden om elektrische auto’s op te laden. Elk bedrijf met meer dan 10 parkeerplaatsen moet bij nieuwbouw of bij grote renovaties rekening houden met 1 laadpaal per tien parkeerplekken.

Vanaf 2025 geldt dit voor bestaande bedrijven, per 20 parkeerplekken op hetzelfde terrein, zonder dat ze groots renoveren.

Overweeg je 1 of meerdere laadpalen te laten plaatsen bij jouw organisatie, maar weet je nog niet zo goed wat de beste plek hiervoor is? Hou dan rekening met de volgende dingen:

• De laadpaal moet dichtbij de meterkast of een nieuw te plaatsen onderverdeelkast geplaatst worden.
• Door de laadpaal aan de gevel van het pand of afscheidingsmuur te plaatsen, bespaar je op de kosten van een montagepaal en sokkel.
• De laadlocaties moeten passen in het geheel van de parkeerplaats (denk aan rijrichting en indraaien parkeervakken).
• Er moet voldoende ruimte zijn voor de gebruiker om de laadkabel aan te sluiten.
• Er moet voldoende ruimte zijn om verkeersborden bij de laders te plaatsen (als dat nodig is).
• En denk ook na over de toekomst: zorg dat uitbreiding van het aantal laadpunten mogelijk is.

Om bestaande laadcapaciteit uit te breiden, adviseren we gebruik te maken van de Maxem Energy Controller. Met de controller wordt per seconde de netaansluiting gemeten, waardoor overbelasting snel wordt geregistreerd.

Wanneer er sprake is van overbelasting, worden er direct maatregelen genomen. Zo wordt bijvoorbeeld het laden van de voertuig(en) tijdelijk vertraagd. Daarnaast kan ook gekozen worden om opgeslagen (duurzame) energie in te zetten bij de laadsessies. Door gebruik te maken van de Maxem Energy Controller kun je de bestaande laadcapaciteit uitbreiden zonder onnodig hoge kosten te maken voor het verzwaren van de netaansluiting.

Onze slimme laadpalen kunnen geleverd worden met een speciaal dashboard. In dit dashboard is het gebruik van alle laadpalen realtime te bekijken. Het dashboard maakt ook het stroomverbruik van het pand inzichtelijk en de eventuele opwek via zonnepanelen. Vraag en aanbod zijn dus goed inzichtelijk en kunnen op elkaar afgestemd worden.

Ook storingen worden geregistreerd in het systeem. De logs van het gebruik zijn altijd (op afstand) inzichtelijk.

EV-Ready heeft een servicedesk die je kunt bellen in geval van storing aan de laadpaal of een ander probleem met de laadinstallatie. De servicedesk is 24/7 bereikbaar via 085-0161727

EV-Ready biedt onderhoud aan van door ons geplaatste laadpalen. Wil je hier meer over weten? Neem contact met ons op. 

EV-Ready is onderdeel van Baas B.V. We zijn gestart in 2019 met het ondersteunen van organisaties bij de energietransitie. 

Baas B.V. is een grote infra-aannemer die energie-, water- en datanetwerken ontwerpt en aanlegt. Onze kernwaarden stellen ons in staat om zorgvuldig te werken en onze kwaliteit hoog te houden. We ontwikkelen en leren continu. We hebben het lef om te experimenten en mensen de ruimte te geven. Daarmee zorgen we voor constante vernieuwing. Wij zijn oprecht in wat we wel én niet kunnen doen. Dit betekent dat we altijd het eerlijke verhaal vertellen en staan voor wat we zeggen.  

Staat jouw vraag niet tussen de veelgestelde vragen over laadpalen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. 

Groepsfoto installatie SICHARGE-D snelladers | EV-Ready

Eerste Siemens snellader geplaatst door EV-Ready

EV-Ready heeft recent in opdracht van Enviem de allereerste Siemens SICHARGE-D snellader geïnstalleerd bij het Gulf tankstation in Rotterdam. EV-Ready heeft recent in opdracht van Enviem de allereerste Siemens SICHARGE-D snellader geïnstalleerd bij het Gulf tankstation in Rotterdam.

Lees meer »

Wil je weten hoe jouw organisatie laadinfrastructuur kan realiseren?