Slimme laadoplossingen: Load balancing

Efficiënt laden voor een duurzame toekomst

Door de forse groei van het aantal elektrische auto’s (en laadpunten) is het logisch dat ook de vraag naar stroom toeneemt. Maar die elektriciteit moet er (binnen het bedrijf) wel zijn en moet ook geleverd kunnen worden. Slimme laadoplossingen voor het laden van EV’s worden daarom steeds belangrijker. Alleen met slimme laadoplossingen blijft onze mobiliteit milieuvriendelijk, betaalbaar en toekomstbestendig. Twee van de meest cruciale slimme laadoplossingen zijn ‘smart charging’ en ‘load balancing’. In dit artikel leggen we het begrip ‘load balancing’ uit.

Lees hier het artikel waarin ‘smart charging’ wordt uitgelegd.

Load balancing: het optimaliseren van energieverdeling

Load balancing is een strategie die wordt toegepast om de beschikbare stroom (de netcapaciteit) gelijkmatig en efficiënt te verdelen. Het elektriciteitsnetwerk heeft een limiet voor hoeveel energie het tegelijkertijd kan leveren. Wanneer meerdere elektrische auto’s  gelijktijdig worden opgeladen, kan dit leiden tot overbelasting en storingen. Load balancing richt zich in dit geval op het verdelen van het energieverbruik over tijd en laadpaal, om zo de pieken in stroomvraag te verminderen en overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. De energie die nodig is voor uw primaire bedrijfsproces krijgt altijd voorrang en kan doorgaan.

Hoe werkt het?

Dit gebeurt door slimme communicatie tussen het laadstation en het netwerk. Als er meerdere elektrische auto’s aan het laden zijn, wordt de beschikbare stroom eerlijk verdeeld onder de voertuigen. Dit kan betekenen dat sommige auto’s langzamer laden tijdens periodes van hoge belasting, om overbelasting te voorkomen, maar later sneller kunnen laden wanneer het netwerk minder belast is. Dit proces zorgt ervoor dat zowel het opladen van voertuigen als de stabiliteit van het elektriciteitsnet worden geoptimaliseerd.

Wat zijn de voordelen?

• Minder risico op stroomuitval en overbelasting van het netwerk

• Een consistente en betrouwbare energielevering
• Helpt bij het maximaliseren van de beschikbare stroomcapaciteit

Accepteer Advertisement cookies om de inhoud te bekijken.


Meer weten over slimme laadoplossingen voor jouw bedrijfslocatie?

We vertellen je er graag alles over!

smart charging

Slimme laadoplossingen: Smart charging

Alleen met slimme laadoplossingen blijft om onze mobiliteit milieuvriendelijk, betaalbaar en toekomstbestendig. Twee van de meest cruciale slimme laadoplossingen zijn ‘smart charging’ en ‘load balancing’. In dit artikel leggen we het begrip ‘smart charging’ uit.

Lees meer »