Slimme laadoplossingen: Smart charging

Slim laden voor een duurzame toekomst

Door de forse groei van het aantal elektrische auto’s (en laadpunten) is het logisch dat ook de vraag naar stroom toeneemt. Maar die elektriciteit moet er (binnen het bedrijf) wel zijn en moet ook geleverd kunnen worden. Slimme laadoplossingen voor het laden van EV’s worden daarom steeds belangrijker. Alleen met slimme laadoplossingen blijft onze mobiliteit milieuvriendelijk, betaalbaar en toekomstbestendig. Twee van de meest cruciale slimme laadoplossingen zijn ‘smart charging’ en ‘load balancing’. In dit artikel leggen we het begrip ‘smart charging’ uit.

Lees hier het artikel waarin ‘load balancing’ wordt uitgelegd.

Smart charging: wat is het?

Smart charging, letterlijk vertaald “slim laden”, verwijst naar een technologie die het laden van elektrische voertuigen optimaliseert. In plaats van simpelweg elektriciteit naar het voertuig te sturen, houdt het rekening met factoren als de behoeften van de gebruikers, de prijs van energie, beschikbaarheid van stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen en de beschikbare netcapaciteit. 

Hoe werkt het?

Bij smart charging worden geavanceerde algoritmes en technologieën gebruikt om het laadproces te optimaliseren. Dit betekent dat  voertuigen niet meer zo snel mogelijk worden geladen, maar zo efficiënt mogelijk. Het kan bijvoorbeeld voertuigen sneller opladen wanneer de energieprijs laag is en het netwerk minder belast is, en langzamer laden tijdens piekmomenten om te voorkomen dat je boven de  contractcapaciteit uitkomt. Je kunt ook voertuigen juist opladen wanneer zonnepanelen voor veel elektriciteit zorgen. 

Wat zijn de voordelen?

• Je maakt zo efficiënt mogelijk gebruik van alle beschikbare energie
• Je optimaliseert het gebruik van groene stroom
• Je vermindert kosten
• Je voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet


Meer weten over slimme laadoplossingen voor jouw bedrijfslocatie?

We vertellen je er graag alles over!

Slimme laadoplossingen: Load balancing

Alleen met slimme laadoplossingen blijft om onze mobiliteit milieuvriendelijk, betaalbaar en toekomstbestendig. Twee van de meest cruciale slimme laadoplossingen zijn ‘smart charging’ en ‘load balancing’. In dit artikel leggen we het begrip ‘load balancing’ uit.

Lees meer »