Ruim 16% van de SEBA aangevraagd in de eerste 10 weken

Het gaat goed met de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Sinds 15 maart 2021 komen ondernemers en non-profitinstellingen, bij de aankoop van een nieuwe elektrische bedrijfsauto, in aanmerking voor de subsidie. In 2021 geldt er een maximumbudget van 22 miljoen euro en tot op heden (27 april 2021) is er bijna 3,6 miljoen euro aangevraagd. In de eerste tien weken is er dus ruim 16% van het budget aangevraagd.

Overweeg je een elektrische bedrijfsauto aan te schaffen? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kenmerken.

Het doel van de SEBA

Het doel van de SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s)  is ondernemers te stimuleren in het rijden van emissieloze bedrijfsauto’s. De subsidie helpt ondernemers in de overgang naar het verbod op bestelwagens met een verbrandingsmotor in ten minste dertig grote steden vanaf 2025. De subsidie helpt ondernemers bij de gedwongen kostenpost van het vervangen van de huidige bedrijfsauto’s.

Welke voertuigen komen in aanmerking?

De subsidie geldt voor nieuwe emissieloze bedrijfsauto’s die op de SEBA bedrijfsautolijst staan.

  • De voertuigen dienen binnen de voertuigclassificaties N1 (lichte bedrijfsauto) of N2 (zware bedrijfsauto) met een maximum gewicht van 4.250 kg te vallen.
  • De netto catalogusprijs (N1) en (N2) van de bedrijfsauto’s moet hoger zijn dan €20.000.
  • Indien er sprake is van een elektrische bedrijfsauto N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen, dan geldt een minimale WLTP (staat voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) actieradius van 100 kilometer. Deze voorwaarde geldt niet voor de overige elektrische bedrijfsauto’s.
  • De subsidieregeling geldt voor zowel elektrische als bedrijfsauto’s op waterstof.

Hoogte van het subsidiebedrag

  • Voertuigcategorie N1: de subsidie is 10% van de netto catalogusprijs tot een maximum van € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.
  • Voertuigcategorie N2 (maximum gewicht tot 4.250 kg): de subsidie is 10% van de verkoopprijs zonder BTW zoals in de overeenkomst staat, met een maximum van € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Eerst SEBA dan MIA

Er wordt veel gebruik gemaakt van de subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s

De SEBA-regeling en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) mogen beide worden aangevraagd bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfsauto. Andere subsidies waarvoor de ondernemer in aanmerking komt worden wel in mindering gebracht. Meer informatie hierover is terug te lezen op SEBA en MIA bij koop emissieloze bedrijfsauto’s.

Voorwaarden voor de SEBA-subsidie

  • Bij het indienen van de subsidieaanvraag mag de koop- of financial leaseovereenkomst nog niet definitief zijn. Indien de subsidie niet wordt toegekend kan er van de koop worden afgezien.
  • De (voorlopige) koop- of financial leaseovereenkomst mag niet eerder afgesloten zijn dan op 1 januari 2021.
  • De bedrijfsauto mag op de datum van de aanvraag nog niet geleverd en te naam gesteld zijn.

Wil je de SEBA-regeling aanvragen bij het RVO? Maak dan gebruik van deze link.

Wil je meer weten over het inzetten van elektrische bedrijfsauto’s en een toekomstbestendige laadinfrastructuur? Neem dan contact op!

Dit artikel vindt u mogelijk
ook interessant.

EV-Ready gaat bij het CBR aan de slag om alle 58 examen- en leslocaties in ons land van laadpalen te voorzien.

Lees meer