2) Zorg dat ondersteuning voor toekomstige updates in de prijs zit

Softwareprotocollen, zoals Je hebt OCPP, OCPI, OSCP etc., zijn nog vol in ontwikkeling in laadpalenland. Doordat uw laders de laatste protocollen ondersteunen, krijgt u bijvoorbeeld toegang tot steeds geavanceerdere Smart Charging, Plug&Charge en ondersteuning voor geavanceerde laaddiensten via apps.

OCPP 1.6 wordt inmiddels breed ondersteund, maar nog niet door iedere aanbieder en de volgende versie is – uiteraard – alweer in ontwikkeling. Datzelfde geldt voor de andere relevante protocollen. Het is van belang bij de keuze van uw laders dat toekomstige softwareupdates ondersteund worden. Net als bij uw computer en iPhone kunt u er ook vanuit gaan dat deze nog jarenlang softwareupdates krijgt. Zo blijven uw laadpalen bij de tijd en is het duurzamer en kostenefficiënter. Dus zorg dat u hier garanties voor krijgt van uw leverancier.

3) Bepaal je keuze niet enkel op de prijs

Straks rijden we allemaal elektrisch, zelfs de verstokte petrolheads.  De elektrische auto heeft nù gemiddeld maar 1/3e van de CO2-footprint in vergelijking met fossiele auto’s en die footprint wordt elk jaar kleiner door de enorme groei van duurzame elektriciteit de aankomende jaren.

Zorg dat u proactief beleid maakt in plaats van reactief (“oww, het is weer eind december en er komen door veranderde bijtelling weer een boel elektrische auto’s aan. Sh*t, sh*t, er moeten snel extra laadpalen geregeld worden”).

De eerste laders die u aan gaat schaffen, of aangeschaft hebt, zijn uiteraard een investering waar u goed over nadenkt. Maak daarom vast het scenario over hoeveel laadpunten u over een paar jaar nodig hebt, want kostenefficiëntie begint niet bij de goedkoopste prijs voor de eerste paar laders. Het gaat over het grotere plaatje: Hoeveel capaciteit heeft uw pand nog over voor elektrisch laden? Wat moet er gedaan worden in de meterkast? Moet u straks een forse investering doen in uitbreiding van je netcapaciteit? Dat zijn de echte investeringen die u kostenefficiënt wilt doen, want dat kan in de tienduizenden euro’s of zelfs meer lopen. Zorg dus dat u voorbereid bent en dat u vanaf het begin uw leveranciers daarop uitkiest, met in het achterhoofd dat u nog maar aan het begin staat. Leg bijvoorbeeld de technische infrastructuur, juiste diktes van kabels, graafwerk etc. aan voor de langere termijn. Zorg dat uw laadpalen futureproof zijn, etc. Dat zorgt uiteindelijk ervoor dat u slim investeert en de transitie naar e-mobility goed vormgeeft.

Dit artikel vindt u mogelijk
ook interessant.

Lees meer

Start vandaag nog met de ideale laadoplossing